mindiganyázol

mindiganyázol

Reagálás a HVG (vagy lassan inkább Blikk?) cikkére

2015. szeptember 24. - CCA

recognizingastroke2.pngMa reggel a kávémat fogyasztva egy érdekes cikkre bukkantam a HVG internetes oldalán. Előre jelezni szeretném, hogy nem állást foglalok az ügyben, hanem csak a gondolataimat írom le ezzel kapcsolatban!

Valamint mihamarabbi gyógyulást kívánok a betegnek!!!

A kiérkező mentők csak ímmel-ámmal álltak neki Margit ellátásának.Látszott rajtuk, hogy már nagyon otthon lennének, egyikük még ásítozott is”, mesélte a férj. Igaz, már a mentő kihívása sem ment simán. Amikor felhívta a mentőszolgálatot, hiába sorolta a tüneteket, azt érezte, le akarják rázni."

Sok kérdés felmerült bennem a cikket olvasván. Úgy gondolom, hogy a cikk nem eléggé objektíven tálalja a történetet… Ismét azt olvashatjuk, hogy mert az egészségügy és a mentők és az ellátás…. Szeretném megkérdezni, hogy hol a másik oldal? Ők vajon mit mondanának el az esetről? Igen én is olvastam, hogy az OMSZ nem adott még választ DE talán nem kellene megvárni azt, hogy ők mit mondanak el az esetről? Esetleg kivizsgálják az ügyet és talán akkor valós képet kaphatunk?

Ismét általánosítanak a cikkben, hogy modortalanok és „nem történt meg a rendszerváltás”. Megint azt tapasztalom, hogy lényegében csak hallanak egy történetet, ami remek alkalom, hogy ezt a romokban heverő egészségügyet még jobban szarba alázzák..

A másik, amin fennakadtam:

A mentő nem sokkal fél hat körül ért ki Sándorékhoz, 25 perccel a hívás után, pedig Gazdagréten laknak, onnan körülbelül öt kilométerre van a budaörsi mentőállomás.

Azt pedig egy „ex-mentő dolgozó” igazán tudhatná, attól hogy 5km-re van tőlünk egy mentőállomás, vagy ügyelet, nem biztos, hogy az állomáson bent van az autó. Az adott mentő lehet, hogy épp beteget ad át egy kórházban például, vagy épp egy másik beteg lát el, akár nem is a szomszédban.

Lehet, éppen a város másik feléről kell indítaniuk kocsit! Azért ér oda a kocsi 25 perc múlva, mert nincs a közelben!

Nem gondolom, hogy a cikk írója valaha is utána olvasott annak, hogy mik a stroke tünetei. Alább egy kis segítség

  • beszédzavar (beszédmegértési és/vagy szóformálási nehézségek)
  • féloldali végtaggyengeség, -bénulás
  • hirtelen kialakult/progrediáló zavartság/eszméletlenség
  • fejfájás, ha hirtelen kezdődött, elviselhetetlenül heves és/vagy vegetatív ill. neurológiai tünetekkel jár
  • látászavar: átmeneti látásvesztés az egyik vagy mindkét szemen, kettős látás, látótérkiesés
  • szédülés, főleg ha hirtelen alakult ki, ismétlődik vagy állandósult, ill. idegrendszeri és/vagy vegetatív tünetek kísérik.

Forrás: http://semmelweis.hu/aneszteziologia/files/2012/06/mt3-omsz_stroke-v41.pdf

Az orvosok sem erőltették, csak annyit mondtak, hogy “majd el kéne menni a háziorvoshoz”

 

Bárcsak ott tartanánk, hogy annyi orvos van Magyarországon, hogy egy beteghez 2 orvos menne ki a mentővel!

Van vajon fogalma arról, hogy miként működik az OMSZ irányító csoportja (hozzá kell tennem ember, legyen a talpán, néha aki ott kiigazodik) milyen mentőegységek léteznek!

 A „mi lett volna ha” történeteket pedig hagyjuk és örüljünk annak, hogy a beteg kórházba került és reménykedjünk a mielőbbi felgyógyulásában!

 “Hogyan fordulhatott elő, hogy a mentősök nem ismerték fel a stroke tüneteit?!” – mondta a felháborodott férj. Elmesélte, amikor még mentős volt, az volt a protokoll, hogy gondolkodás nélkül kórházba kell szállítani azt a beteget, aki a feleségéhez hasonló tüneteket produkált, mert “mi azt tanultuk, hogy mindig a legrosszabbra készüljünk”. 

 Erre pedig csak annyit szeretnék reagálni, hogyha itthon meglenne a megfelelő szakképzés és nem „gyorstalpalón” végeznék el a sulit lehet, csökkennének ezek az esetek! Hogy lehetséges az, hogy egy ilyen szakmában akár 9 hónap (!!!) alatt lehet valaki végzett nővér?? Tudjátok mennyi a leghosszabb nővéri képzés (ami nem főiskola) Magyarországon? 2év… igen, ennyi a mentőápolói képzés is!!

Végezetül kérlek benneteket, hogy áldozzatok 1 percet arra, hogy ezt a kis videót megnézitek!!

A történetet megtaláljátok az alábbi linken:

http://hvg.hu/itthon/20150923_Na_akar_korhazba_menni

 

süti beállítások módosítása